همه چیز درباره چراغ آویز (5 نکته مهم هنگام خرید)
همه چیز درباره چراغ آویز

همه چیز درباره چراغ آویز (5 نکته مهم هنگام خرید)

چراغ آویز یک نوع منبع نوری است که به‌ وسیله‌ یک سیم، زنجیر یا میله فلزی از سقف آویزان می‌شود. این چراغ‌ ها نسبت به لوستر ها جمع‌ و جور تر و بیشتر مواقع قیمت پایین تری دارند و به همین خاطر انتخاب فوق العاده‌ای برای سبک‌ های مختلف و کاربرد های متنوع هستند. در بیشتر موارد، چراغ‌ های آویز به دو شکل مورد استفاده قرار می‌گیرند: یا به‌ صورت بخش بخش و در قالب یک ترکیب تزئینی آویزان می‌شوند، یا به صورت تکی نصب شده و به‌ عنوان نقطه‌ کانونی در فضا عمل می‌کنند.

چراغ‌ های آویز در اشکال و اندازه‌ های مختلفی در فروشگاه برایتو عرضه می‌شوند، اما همه‌ی آن‌ ها هدفی مشابه دارند. این چراغ‌ ها همزمان که نقش تزئینی ایفا می‌کنند، منبع نوری خیلی خوبی هم هستند. با این حال، بسته به اولویت‌ هایی که برای فضای خود از نظر حال‌ و هوا، ظاهر و بهره‌ وری انرژی در نظر دارید، بعضی مشخصات طراحی نسبت به بقیه مناسب‌ تر خواهند بود. در این مقاله همه چیز درباره چراغ آویز را بررسی می‌کنیم و راهنمای خرید مفیدی به شما ارائه می‌دهیم.

مهمترین انواع چراغ آویز

چراغ‌ های آویز در انواع و سبک‌ های بسیار متنوعی در فروشگاه برایتو موجود هستند و برای اینکه شما بتوانید انتخاب مناسبی داشته باشید، بهتر است با انواع آنها آشنا باشید و ویژگی‌ های هر کدام را در نظر بگیرید. از جمله مواردی که باید به آن توجه کنید، شامل طراحی ظاهری، نوع نوردهی، جنس و کیفیت ساخت و همچنین هماهنگی با دکوراسیون کلی فضا است. این به شما کمک می‌کند تا چراغ آویز مناسبی را انتخاب کنید که نه تنها زیبایی فضا را دوچندان کند، بلکه عملکرد بهینه‌ تری هم داشته باشد.

مهمترین انواع چراغ آویز

  • چراغ‌ های آویز چندتایی: به این نوع چراغ ها، چراغ‌ های آویز خوشه‌ای هم گفته می‌شود. این مدل‌ ها معمولا از دو تا دوازده چراغ تشکیل شده‌اند که به یک قاب مرکزی متصل هستند. چراغ‌ های آویز چندتایی برای فضا هایی که یک محل برای اتصال به برق سقفی دارند، گزینه‌ای مناسب و کارآمد هستند. علاوه بر این، اگر به دنبال شبیه‌ سازی ظاهر یک لوستر سنتی هستید، این مدل‌ ها انتخاب بسیار خوبی خواهند بود.
  • چراغ‌ های آویز معکوس: به این نوع چراغ ها، چراغ‌ های آویز رو به سقف هم گفته می‌شود، نور را به سمت بالا و به سمت سقف پراکنده می‌کنند که این ویژگی آن‌ ها را برای نورپردازی عمومی یا نور محیطی خیلی مناسب می‌کند. عملکرد چراغ آویز معکوس مثل چراغ‌ های نیمه‌ توکار است، تنها تفاوت آن این است که به جای نصب مستقیم روی سقف، آویزان می‌شود. فضا هایی مثل نواحی غذا خوری و راهرو های ورودی مکان‌ های محبوب برای استفاده از چراغ‌ های آویز معکوس هستند.
  • چراغ‌ های آویز نور پایین: این مدل که با عنوان چراغ آویز کلاهی یا ناقوسی هم شناخته می‌شود، نور را مستقیما به سمت پایین هدایت می‌کند. همان‌ طور که از اسمش پیداست، این ویژگی آن‌ ها را به گزینه‌ای مناسب برای نورپردازی وظیفه‌ای تبدیل می‌کند. چراغ‌ های نور پایین، نوری متمرکز و قوی تولید می‌کنند که برای فعالیت‌ های دقیق مثل مطالعه، آشپزی یا کار های جزئی خیلی مناسب است. به همین خاطر، این مدل‌ ها یکی از انتخاب‌ های پرکاربرد برای نورپردازی بالای جزیره‌ های آشپزخانه محسوب می‌شوند.
  • چراغ‌ های آویز خطی: چراغ‌ های آویز خطی از نظر ساختار شباهت زیادی به مدل‌ های چند تایی دارند، با این تفاوت که منابع نوری آن‌ ها در امتداد یک پایه به‌ صورت خطی چیده شده‌اند. بعضی از محبوب ترین چراغ های خطی شامل چراغ خطی آویز 24 وات و آویز خطی مدل RA1066 هستند.

عملکرد و نحوه نصب چراغ‌ آویز

  1. چراغ‌ های آویز با اتصال پریزی: نصب این نوع چراغ‌ ها خیلی راحت است و برخلاف مدل‌ های توکار، نیاز به عملیات پیچیده یا سیم‌ کشی داخلی ندارند. اما، استفاده از آن‌ ها معمولا به کابل‌ های بلند نیاز دارد و ممکن است سیم‌ ها یا حتی رابط‌ های برق (مثل سه‌ راهی یا کابل‌ رابط) در نمای نهایی فضا قابل دیدن باشند، که این موضوع می‌تواند زیبایی کلی طراحی را کاهش دهد.

عملکرد و نحوه نصب چراغ‌ آویز

2. چراغ‌ های آویز با اتصال توکار: این مدل‌ ها به‌ صورت مستقیم به سیستم برق‌ داخلی ساختمان متصل می‌شوند، بدون اینکه سیم یا دوشاخه‌ای دیده شود؛ پس، ظاهری خیلی مرتب و حرفه‌ای به فضا می‌دهند. اما، نصب آن‌ ها نسبت به مدل‌ های پریزی به زمان بیشتر نیاز دارد. اگر تصمیم دارید از چراغ‌ های آویز توکار استفاده کنید، بهتر است از همان مراحل اولیه پروژه، با یک برق‌ کار متخصص هماهنگی‌ های لازم را انجام دهید.

3. سیم جمع‌ شونده: بعضی از چراغ‌ های آویز دارای سیم‌ های قابل تنظیم یا جمع‌ شونده هستند، یعنی می‌توان ارتفاع آن‌ ها را خیلی راحت تغییر داد و با توجه به نوع فعالیت یا فضای مورد نظر، آن را تنظیم کرد. این قابلیت انعطاف‌ پذیری بیشتری به طراحی داخلی می‌دهد و می‌تواند در فضا هایی که نیاز به تنظیم نور در موقعیت‌ های مختلف وجود دارد، خیلی کاربردی باشد.

نکات مهم هنگام نصب چراغ آویز

  • ارتفاع: موقع نصب چراغ آویز همیشه به ارتفاع سقف توجه کنید. انتخاب ارتفاع مناسب برای نصب چراغ‌ ها تاثیر زیادی روی نحوه پخش نور و زیبایی فضا دارد.
  • ترکیب نورپردازی: چراغ‌ های آویز را با دیگر وسایل روشنایی مثل چراغ‌ های توکار ترکیب کنید تا یک نورپردازی متعادل و هماهنگ بسازید.
  • دیمر ها: بهتر است از دیمر استفاده کنید تا بتوانید میزان روشنایی را تنظیم کرده و جو مورد نظر برای هر موقعیت یا مناسبتی را ایجاد کنید.
  • لامپ‌ ها: نورپردازی حدود 15٪ از مصرف برق یک خانه را تشکیل می‌دهد؛ به همین خاطر، انتخاب درست منبع نوری نقش مهمی در پایداری انرژی دارد. لامپ‌ های مناسب برای چراغ‌ های آویز در انواع مختلفی مثل فلورسنت، هالوژن، رشته‌ای و ال‌ ای‌ دی عرضه می‌شوند. هر یک از این مدل‌ ها در شکل‌ ها و اندازه‌ های مختلفی تولید می‌شوند، اما تفاوت اصلی آن‌ ها در میزان بهره‌ وری انرژی و کیفیت نوری است که تولید می‌کنند. انتخاب درست لامپ، نه تنها به کاهش مصرف برق کمک می‌کند، بلکه تاثیر مستقیمی روی زیبایی و کارایی نورپردازی فضا دارد.
  • جنس چراغ آویز: موقع خرید و نصب چراغ آویز حتما به جنس آن توجه کنید، چون موادی مثل فلز، شیشه، سرامیک و چوب روی دوام، وزن و جذابیت ظاهری نور تاثیر می‌گذارند.

کجا و چطور از چراغ‌ آویز استفاده کنیم؟

  1. روشنایی عمومی: در این حالت، از چراغ‌ های آویز برای روشن کردن کلی یک اتاق استفاده می‌شود. مثلا، نصب یک چراغ آویز در مرکز یک فضای اصلی مثل نشیمن یا پذیرایی، نمونه‌ای از روشنایی عمومی است. اگر هدف‌تان این است که بیشتر بخش‌ های اتاق نشیمن، اتاق ناهارخوری یا هر فضای دیگری را روشن کنید، چراغ آویز خیلی خوب از عهده این کار بر می‌آید. بعلاوه می‌توان از چراغ‌ های آویز برای نورپردازی ورودی خانه هم استفاده کرد. مثلا می‌توانید از چراغ لوستر خطی مدرن پنج شعله برای قسمت ناهارخوری استفاده کنید. این چراغ علاوه بر بدنه فلزی مستحکم، قیمت مناسبی هم دارد.

کجا و چطور از چراغ‌ آویز استفاده کنیم؟

2. روشنایی منطقه‌ای: در این نوع نورپردازی، از چراغ آویز برای روشن کردن بخش خاصی از یک اتاق استفاده می‌شود. مثلا، اگر بخواهید میز ناهار خوری یا گوشه‌ای از اتاق را نورپردازی کنید، این نوع نور به‌عنوان روشنایی منطقه‌ای شناخته می‌شود. چراغ‌ های آویز انتخاب فوق العاده‌ای برای این هدف هستند. چه بخواهید نوری مستقیم روی کاناپه داشته باشید و چه کنار یک کتابخانه یا میز مطالعه، چراغ‌ های آویز خیلی خوب نیاز شما را برآورده می‌کنند. مثلا برای روشن کردن قسمتی از یک اتاق می‌توانید از چراغ آویز مگنتی اسپات استفاده کنید. یکی از مهمترین ویژگی های این چراغ آویز این هست که در هر زمان و بر اساس تغییر چیدمان قابل تعویض و جابجایی است.

3. روشنایی وظیفه‌ای: وقتی که از چراغ آویز به‌ عنوان نور متمرکز استفاده می‌کنید، هدف شما این است که نور دقیقی روی یک میز کار یا میز مطالعه بتابانید که این به‌ عنوان روشنایی وظیفه‌ای شناخته می‌شود. در این حالت، به جای روشن کردن کل اتاق یا بخشی از آن، چراغ آویز فقط بر یک نقطه خاص تمرکز می‌کند تا نور کافی و مستقیم برای انجام یک کار خاص فراهم کند. برای ایجاد روشنایی وظیفه‌ای در فضا هایی مثل آشپزخانه می‌توانید از مدل هایی مثل چراغ خطی آویز مدرن پنج شعله و چراغ خطی آویز استفاده کنید. برای اینکه بتوانید انتخاب درستی داشت باشید، بهتر است مقاله چطور از انواع چراغ خطی استفاده کنیم؟ را بخوانید.

نتیجه گیری

چراغ‌ آویز های متنوعی در فروشگاه برایتو موجود هستند که می‌توانند به‌ عنوان یک عنصر تزئینی و عملکردی در طراحی داخلی استفاده کنید. اما انتخاب درست نوع چراغ آویز با توجه به نیاز های روشنایی محیط و طراحی دکوراسیون می‌تواند خیلی زیاد روی ظاهر و عملکرد فضا تاثیر بگذارد.

از روشنایی عمومی و منطقه‌ای گرفته تا نورپردازی وظیفه‌ای دقیق، چراغ‌ های آویز می‌توانند در هر کجا از خانه یا محیط کاری شما نقش داشته باشند. بعلاوه، انتخاب درست متریال، طراحی و ویژگی‌ های اضافی مثل دیمردار بودن یا قابلیت تنظیم ارتفاع، می‌تواند تاثیر زیادی روی  کیفیت نور و دکوراسیون کلی فضا بگذارد. با توجه به راهکار های مختلف و نکات ارائه شده در این مقاله، شما می‌توانید انتخاب هوشمندانه‌ای داشته باشید و بهترین نتیجه را از نصب چراغ‌ های آویز در فضای خود بگیرید.